منيت اجتماعی حلقه واسط بين امنيت فردی و امنيت ملی است، این نوع امنيت از حيث ضرورت حيات اجتماعی
برای بقای هر جامعهای الزم است. در کنار امنيت، جرائم یكی از مباحثی مهمی است که در هر جامعهای نمایان است.
بخش قابل توجهی از جامعهشناسان بر این باورند که جرایم، در نهایت با گسترش و بدل شدن به مسائل اجتماعی سد
راه توسعه جامعه بشری هستند و کيفيت زندگی بشری را با دشواری روبرو میسازند. پيشگيری از جرم و مدیریت
دانش پيشگيری از جرائم در راستای این امر مطرحاند. پيشگيری مجموعه اقدامها و تدابير غير قهرآميز است که با هدف
خاص مهار بزهكاری، کاهش احتمال و وخامت جرم، پيرامون علل جرایم اتخاذ می شود. هدف از این تحقيق مطالعه
استراتژیك مدیریت دانش پيشگيری از جرم در بستر امنيت اجتماعی می باشد برای این امر از روش توصيفی تحليلی
در راستای دستيابی به اهداف استفاده شده است. می توان گفت که با کنترل و پيشگيری از جرائم و بكارگيری
استراتژی های پيشگيری از جرم به امنيت اجتماعی که ضرورت جامعه است دست یافت.
پیشگیری از جرم:
پيشگيری مجموعه اقدامها و تدابير غير قهرآميز است که با هدف خاص مهار بزهكاری، کاهشاحتمال و وخامت جرم، پيرامون علل جرایم اتخاذ می شود. در این تعریف اقدام پيشگيرانه اقدام غيرقهرآميزی است که بر عوامل جرم جزا اعمال می شود. در واقع پيشگيری مستلزم آن است که ابتدا علت شناسی اوليه از جرم صورت بگيرد
مدیریت پیشگیری از جرم: معناومفهوم ورویکردها
واژه ی مدیر و مدیریت هر دو عربی هستند در اصطالح نيز تعاریف بسيار زیادی از مدیریت در شناساندن این مفهوم وجود دارد. برخی مدیریت را فرآیند به کارگيری موثر و کارآمد منابع مادی و انسانی در برنامه ریزی، سازمان دهی، بسيج منابع و امكانات، هدایت و کنترل برای دستيابی به اهداف سازمانی و براساس نظام ارزشی مورد قبول می دانند. همچنين می توان گفت که مدیریت عبارت است از علم و هنر متشكل و هماهنگ کردن، رهبری و کنترل فعاليت های دسته جمعی برای نيل به هدف های مطلوب با حداکثرکارآیی. از این رو می توان گفت اصول مدیریت به پنج اصل قابل تقسيم است:
- برنامه ریزی
- سازماندهی
- بسيج امكانات و منابع
- هدایت و سرپرستی
- نظارت و کنترل.
اصوالً مدیریت پيشگيری از جرائم، دانشی علمی کاربردی است که هدف آن تنظيم و تدوین سياست ها و خط مشی های علمی در رابطه با پيشگيری و کاهش جرائم از طریق مشاهدات، مراقبت ها و تجزیه و تحليل سيستماتيك جرائم است. این پروسه از آغاز تا پایان دارای مراحل مختلفی است که از آن تحت عنوان چرخه ی مدیریت پيشگيری از جرم، یاد شده که شامل پيش بينی، آمادگی، پيشگيری، واکنش، واکنش، پاکسازی، بازسازی و کنترل است. در رابطه با مدیریت پيشگيری از جرم باید اقدامات عدیده ای در زمينه های مختلف و از جنبه های گوناگون توسط تمامی دستگاههای ذیربط و در چارچوب وظایف محوله مورد بررسی و تجزیه و تحليل قرار داد تا به هنگام عمل در اجرای طرح ها و برنامه ها خللی ایجاد نشود. در تعریف نسبتاً جامع از مدیریت دانش پيشگيری از جرم می توان گفت »مدیریت دانش یك روند نظام مند و خاص سازمانی جهت کسب،سازماندهی و تبادل اطالعات کارکنان است. به نحوی که سایر کارکنان نيز بتوانند به منظور موثر و خالق تر بودن
در حوزه کاری خود، از آن استفاده کنند.
پيچيدگی زندگی در جوامع امروزی و تنوع نيازهای حياتی مردم سبب آن شده تا با وجود تمام تالش های به عمل آمده گاهی در پروسه چرخه مدیریت جرائم، برخی از موضوعات و مسائل جنبی آنها از نظر پنهان و معقول مانده و بنابراین در حين عمل، مجریان را با مانع اساسی مواجه سازند. از این رو با توجه به معنا و مفهوم مجرد مدیریت که خاستگاه اوليه آن علوم اداری است، می توان گفت که مدیریت پيشگيری از جرم، به فرایند به کارگيری مؤثر وکارآمد منابع مادی و انسانی توأم با برنامه ریزی، سازماندهی، بسيج امكانات، هدایت و نظارت برای کنترل و مهار بزه کاری قبل از وقوع جرم قابل اطالق است.
رویكردهای موجود در حوزه پيشگيری از جرم سه رویكرد مكانيكی، اصالحی و تنبيهی خارج نيستند.رویكردهای مكانيكی، تحليل مكانيكی، وضعيت محور و فرصت مداراته از ارتكاب جرم دارند. در این رویكرد ارتكاب جرم معلول یك »فرصت« است. این رویكردها، تحليلی مكانيكی از وقوع جرم نيز ارائه می دهند. در این رویكرد مجرم فردی عقالنی تلقی می شود که حساب گر است و هنگامی دست به ارتكاب جرم می زند که سود حاصل از ارتكاب جرم از هزینه آن بيشتر باشد. این ایده، قبل از این هم در اندیشه های افرادی چون بنتام و هابز قابل مشاهده است. بنتام به اصل »حساب گرایی جزایی« معتقد بود و اعتقاد داشت با افزایش شدت مجازات می توان مجرم را از ارتكاب جرم بازداشت زیرا در معادلهی وی، هزینهی ارتكاب جرم سنگينتر از سود ناشی از ارتكاب جرم خواهد شد. این رویكرد اعتقاد دارد که می توان با تغيير در شرایط و اوضاع و احوال در مسير ارتكاب جرم از وقوع آن پيشگيری کرد؛ بنابراین باید خطر دستگيری، تالش برای رسيدن به آماج و تالش برای ارتكاب جرم را افزایش داده و در عين حال، سود حاصل از ارتكاب جرم را کم کرد. تحقيقات نشان می دهد که مجرمان در هنگام ارتكاب جرم به خطر دستگيری بيشتر از شدت مجازات توجه دارند.
منبع: https://www.sid.ir/FileServer/SF/8841396H0123